Birkas

Skaņumājas saspēles telts | pie Latvijas Universitātes

Piesēdi – parunājies – saspēlē.

Lielā sadziedāšanās Ezermalā | Rīga, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Cik dziesmas spējam sadziedāt kopā, kura novada dziedātāji ir viszinošākie, kuras tēmas dziesmās ir visaktuālākās? Kura ir garākā un kura īsākā latviešu tautas dziesma? Šīs un vēl citas aktivitātes kopā piedzīvosim lielās sadziedāšanās laikā!

Mūzikas instrumentu parāde: Nemateriālā kultūras mantojuma saraksta vērtības | Rīgas Latviešu biedrības nams

Nemateriālā kultūras mantojuma vērtību sarakstā ir iekļautas piecu tradicionālo mūzikas instrumentu spēles, arī izgatavošanas prasmes, kuras joprojām ir saglabājušās aktīvā lietojumā. Cita no tām ir visai izplatīta un labi zināma, cita redzama, klausāma visai reti un prasa steidzamu atbalstu tās saglabāšanai. Bet katra no tām ir savdabīga un īpaša, pievienojot latviešu muzicēšanas tradīciju korim savu unikālo balsi. Katrā stundā būs iespējams satikt vienu no tām – iepazīties ar labākajiem spēlmaņiem un pašiem instrumentiem, uzzināt faktus par instrumentu vēsturi, izplatību, spēles īpatnībām, kā arī iespējām pašiem iemācīties šo īpašo instrumentu spēli. Šo koncertu – prezentāciju festivālā Baltica veidojusi biedrība “Skaņumāja”.

"Baltica ceļvedis" – pastaigas spēle ar uzdevumiem | Rīga

Šogad festivāla “Baltica” tēma ir "spēle", tāpēc Rīgas dienā 8. jūlijā visiem interesentiem būs iespēja piedalīties izzinošā spēlē par festivālu un apgūt ko jaunu.

Dzīvā kultūras mantojuma darbnīcas un folkloras programma uz divām skatuvēm ceļā no Vērmanes dārza līdz Brīvības laukumam | Rīga

Dzīvā kultūras mantojuma darbnīcas.

Sadziedāšanās Brīvības laukumā | Rīga

Dziesmā ir vienojošs spēks, radošuma elements. Dziesma skan katram atsevišķi un visiem kopā. Brīvības laukumu 8. jūlijā no plkst. 16.00 trīs stundu garumā piepildīs TAUTAS DZIESMAS. Šeit kopā pa novadiem pulcēsies folkloras kopas un vienosies dziesmā. Pasākumā līdzdziedāt aicināts ikviens, lai sajustos vienots ar tagadni un pagātni. Caur mūsu mutēm skanēs mūsu vecvecmāmiņu teiktās dziesmas. Jāpiebilst, ka visu sadziedāšanās repertuāru veido iepriekšējos festivālos dziedātās dziesmas, kuras kā unikālu materiālu ir apkopojuši svētku organizatori.

Stāstnieku saiets | Rīgas Latviešu biedrības nams

Dzīve ir spēle, kur katrs cer…

Mantojuma glabātāju tuvplāni | Rīgas Latviešu biedrības nams

Tradīcijas zinātāju, glabātāju un mantinieku satikšanās sarunās, dziesmās un pieredzes stāstos. Izstāstīt, izdziedāt un uzklausīt, saprast un iedzīvināt savā lietojumā mantotas melodijas un dzīves gudrības. Dot ar prieku un saņemt ar cieņu. Saglabāt un pārradīt dialogā ar paša pieredzi, vēstures gājumu un kopienas vajadzībām.

Zolītes turnīrs | Rīgas Latviešu biedrības nams

Mantots kultūraugs | Rīgas Latviešu biedrības nams

Mantots kultūraugs ir kopā ar tavu dzimtu vismaz 30 gadus. Tas ir mūsu nacionālā bagātība ar lielu bioloģisko vērtību. Ja mēs katrs atrastu kaut vienu dzimtas kultūraugu, tad mēs būtu bagāti! Piedalies lekcijā un uzzini padomus sēklu lološanā, kā reģistrēt un mainīties ar kultūraugiem, lai kopā saglabātu oriģinālo sēklas materiālu dažādos Latvijas un pasaules nostūros. Ar sēkliņām tāpat kā ar dziesmām – daloties tās tikai vairojas. Vairāk informācijas.

Mutes spēlīšu, zobu spēļu un Zelta spēļu meistardarbnīcas iesācējiem | Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

Darbnīcās iepazīsim trīs dažādus mūzikas instrumentus. Mutes harmonikas ļauj jebkuram spēlēt jautru mūziku jau pirmajās mācību stundās! Vargans (zobu spēles) ir sens mūzikas instruments kas jau pirmajās mācību minūtēs ikvienam dāvā meditatīvas vibrācijas noskaņas. Kokles ir vienkārši apgūstamas un piedāvā lielu dažādību: danči, dziesmas, meditācija un populārā mūzika.

Tradicionālās Daudzbalsības koncerts “Saskanēja man dziedot” | Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

Festivāla klubs | Rīgas Latviešu biedrības nams

Danči Lielajā zālē

Koncerts "Kaimiņu būšana" | Latvijas Nacionālā bibliotēka

Izstādes “Saimes galds” atklāšana | Rīgas Latviešu biedrības nams

Tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo tīmekļvietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu izmantošanai. Vairāk par sīkdatnēm un privātuma politiku lasiet šeit.